Je pravdou, že dříve lékaři neexistovali, nebo alespoň ne v takové podobě, v jaké je známe dnes. Z velké části je nahrazovaly babky kořenářky, které měly velké znalosti nejrůznějších bylinek a léčivých přípravků a skutečně uměly léčit spoustu neduhů. V dnešní době se tomu můžeme smát, avšak je pravdou, že tehdy to fungovalo. Nabízí se tedy otázka, proč neexistují i dnes, když měly poměrně vysokou úspěšnost. Abychom to zjistili, je potřeba se podívat, proč vlastně byly úspěšné.

 

V první řadě je potřeba vědět, že ony bylinky tehdy skutečně fungovaly. Problém byl v tom, že ti, kteří je předepisovali, nevěděli proč ani jakým způsobem. Až v moderní době jsme zjistili, jaké konkrétní látky způsobují, že ona bylina má takové účinky. Následně netrvalo dlouho a naučili jsme se je extrahovat a mnohdy i uměle vyrábět.

 

různé bylinky

 

Tím se vyřešil i problém s dávkováním, který byl u mnoha rostlinných léků problémem. Jen málokdo si to uvědomuje, ale je pravdou, že i hladiny účinných látek v rostlině se mění v závislosti na jejím životním cyklu, denní době, počasí a mnoha dalších faktorech. To je také důvod, proč se určité bylinky sbíraly například jen v určité době, třeba za úplňku, kdy měly optimální koncentraci. Problém byl, že toto lidé samozřejmě tehdy nevěděli, pouze vypozorovali, že se účinnost mění v závislosti na tom, kdy je daná bylina sebrána.

 

různé druhy léků

 

Je pak jasné, že s nástupem moderní medicíny bylinkářství v podstatě vymizelo. Dnes máme stejné účinné látky v mnohem koncentrovanější formě a navíc můžeme mnohem lépe určovat dávkování. To znamená rychlejší, jistější a lepší léčbu. Ano, je pravdou, že někteří se chtějí vrátit zpět k bylinkám, avšak neuvědomují si, že látka, která pomáhá, je absolutně stejná jako ta, kterou najdeme v klasických lécích. Proto není v podstatě žádný důvod, abychom je v naprosté většině případů využívali.